• EN
  • SV
  • Ekolevyjä ja hiilijalanjälkilaskureita – musiikkiala tavoittelee päästövähennyksiä

    20.03.2024 Mervi Vuorela
    Vastuullisuuden tavoittelu on lisääntynyt musiikkialalla. Uusin innovaatio on kierrätettävästä polyeteenitereftalaatista valmistettu ekolevy.

    Äänilevyjä valmistava Sonopress on tuottanut maailman ensimmäisen ekolevyn. Kyseessä on kahden tunnetun brittirokkarin, Liam Gallagherin ja John Squiren, maaliskuun alussa ilmestynyt samanniminen yhteisalbumi. Levy lanseerattiin yhteistyössä Sonopressin pitkäaikaisen asiakkaan Warner Musicin kanssa.

    EcoRecord on uusi vinyylilevy, jonka pohjamateriaalina käytetään perinteisen polyvinyylikloridin (PVC) sijasta kierrätettävää polyeteenitereftalaattia (PET). Tuotantoprosessissa ei käytetä maakaasua tai höyryä, joten valmistuksen ympäristövaikutukset vähenevät jopa 85 prosenttia perinteiseen vinyylilevyyn verrattuna.

    Ensimmäiset ekolevyt valmistettiin Sonopressin kehittämällä uudella ruiskuvalukoneella. Tuotantolinja valmistui viime vuoden lopulla, ja Sonopressin toimitusjohtajan Sven Deutschmannin mukaan säännöllinen tuotanto on tarkoitus aloittaa piakkoin.

    Ekolevy on yksi yritys vähentää musiikkiteollisuuden hiilidioksipäästöjä, mutta kokonaisuuden kannalta sen vaikutus ei ole järin suuri. Suurin osa musiikkialan hiilijalanjäljestä nimittäin syntyy elävästä musiikista, erityisesti ihmisten ja kaluston liikkumisesta.

    Hyvä uutinen on, että nyt elävän musiikin päästöjä voidaan mitata. Suomen musiikkialan keskeiset kattojärjestöt ovat olleet tuottamassa ilmaista hiilijalanjälkilaskuria, joka julkaistiin Elma.live-alustalla helmikuun lopulla. Hiilijalanjälkensä arvioimalla vastuullisuudesta kiinnostuneet musiikkialan toimijat voivat asettaa itselleen käytännönläheisiä päästövähennystavoitteita.

    Laskurissa päästöt on jaettu neljään luokkaan: energia ja tilat, jäte, logistiikka sekä hankinnat. Käyttäjä kirjaa laskuriin esimerkiksi käytetyn polttoaineen litramäärän, matkustetut kilometrit, syötyjen ruoka-annosten lukumäärät tai tavara- tai palveluhankintojen euromäärät. Niiden perusteella laskuri antaa arvion hiilijalanjäljestä. Laskelma voi rajautua tiettyyn osaan toiminnasta (esimerkiksi festivaali, kiertue, keikka, toimipaikka) tai yhteisön tai yrityksen koko toimintaan.

    ”Nyt julkaistava laskuri on kaikkien musiikkialan toimijoiden ulottuvilla oleva työkalu, jonka avulla alamme toimijat pystyvät selvittämään toimintansa ilmastovaikutukset, kohdentamaan päästövähennyksiään tehokkaasti ja asettamaan itselleen konkreettisia tavoitteita”, laskurihanketta koordinoinut tuottaja Petra Piiroinen kertoi Music Finlandin tiedotteessa.

    ”Tämä on tärkeä askel – oman toimintansa vaikutusten ymmärtäminen on tarpeellinen osa vastuullista toimintaa alalla kuin alalla.”