• EN
 • SV
 • Albumilistan ykköseksi nousi ongelmallinen levy

  22.02.2024 Mervi Vuorela
  Suomen albumilistan ykköseksi nousi tällä viikolla yhdysvaltalaisräppäri Kanye Westin ja Ty Dolla Signin yhteisjulkaisu Vultures 1. Musiikkinsa sijasta albumi on ollut viime päivinä otsikoissa lähinnä tekijänoikeusrikkomustensa vuoksi.

  Disco-ikoni Donna Summerin kuolinpesä kertoi viime viikolla, että Kanye West äänitti uudelleen Summerin I Feel Love -hitin ja muutti sen sanoja kappaleeseensa Good (Don’t Die). Lupaa tähän Westille ei myönnetty.

  Myös Backstreet Boys, Sly Stone ja Ozzy Osbourne syyttävät Westiä kappaleidensa luvattomasta käytöstä.

  Black Sabbathin alkuperäinen laulaja Ozzy Osbourne kirjoittaa viestipalvelu X:ssä, että West varasti instrumentaalipätkän Sabbathin Iron Man -kappaleesta. Osbourne kertoo evänneensä Westiltä luvan käyttää kappaletta, koska West on ”antisemitisti ja aiheuttanut lukemattomasti sydänsuruja monille”.

  West vaihtoi lopulta Iron Man -samplen pätkään omasta kappaleestaan, mutta Rolling Stone -lehden mukaan Osbourne harkitsee silti oikeustoimia Westiä vastaan.

  Vultures 1 -albumi vedettiin viime viikolla hetkeksi pois iTunesista ja Apple Musicista. Good (Don’t Die) -kappale poistettiin Spotifysta, ja myöhemmin myös Amazon Musicista. Toistaiseksi kappale ei ole palannut kummallekaan alustalle.

  Selkkaus kertoo haasteista, jotka liittyvät luovan samplaamisen ja tekijänoikeuslakien kunnioittamisen väliseen tasapainoiluun. Westin kaltaisen megastaran kohdalla tapauksella on erityisen paljon merkitystä, sillä Vultures 1 nousi heti ilmestymisviikollaan 72 maan kuunnelluimmaksi levyksi.

  Westille samplaaminen ei ole vierasta. Hänen tuotantotavalleen on ollut alusta lähtien tyypillistä käyttää pätkiä muiden artistien kappaleista soulista r&b:hen ja rockista funkiin. West on samplannut aiemmin myös Iron Mania kappaleessaan Hell of a Life vuonna 2010. Tuolloin myönnetty käyttölupa ei kuitenkaan antanut Westille rajatonta oikeutta kappaleen samplaamiseen.

  West on joutunut ennenkin hankaluuksiin selvittämättömien samplejensa vuoksi. Vuonna 2022 chicagolainen house-pioneeri Marshall Jefferson syytti Westiä kappaleensa Move Your Bodyn luvattomasta käytöstä Westin kappaleessa Flowers.