Kiinnostavia ääniteknologian uutuuksia

Panta päähän
Shuren uutuus headset- eli pääpantamikrofonien markkinoille on SM39, joka on suunniteltu erityisesti esiintyjille, jotka kaipaavat lavalla liikkumisen vapautta soundin laadusta tinkimättä. SM39:n kardioidi suuntakuvio lupaa pitää vuotoäänet kurissa eri esiintymistilanteissa, ja kondensaattorikapselin kerrotaan kestävän jopa yli 144 desibelin äänenpaineen.
Valmistajan mukaan mikrofoni on muotoiltu istumaan luonnollisesti pään ja leuan linjaan, kosteutta hylkivä pinnoite suojaa kapselia tehokkaasti hikeä vastaan, ja säädettävä puomi pysyy paikallaan kovassakin menossa. Mukana tulee kaksi tuulisuojaa.
SM39-TQG on yhteensopiva Shuren kaikkien langattomien järjestelmien kanssa ja on saatavilla myös SM39-LM3 -versiona. Mallista riippuen uutuus maksaa hieman yli tai alle 450 euroa. XLR-sovitteella mikrofonin saa langalliseksi esimerkiksi laulavien rumpaleiden käyttöön.
Lue lisää: https://www.shure.com/en-EU


Analogisärön taikaa
SOMA Harvezi Hazze -säröpedaalin kerrotaan erottuvan massasta äänimaailmallaan, mutta jo laitteen ulkokuorikin huokuu retrofuturistista estetiikkaa, jossa yhdistyvät vintage-henki ja moderni kokeellisuus.
Harvezi Hazzea kuvaillaan monipuoliseksi säröpedaaliksi, joka tarjoaa laajan sävyvalikoiman hienovaraisesti kompressoidusta säröstä aggressiiviseen fuzziin. Pedaalin ytimessä piilottelee unijunction-tyyppinen transistori, jonka ominaisuudet mahdollistavat esimerkiksi särön, limitterin, waveshaperin ja generaattorin yhdistämisen samaan laitteeseen.
Laitteeseen sisältyy muun muassa optinen kompressori kiinteillä parametreilla, ja etuvahvistimessa on särölle kaksi perustilaa: pehmeämpi ja rajumpi. Tone stack -osio viimeistelee ja tasapainottaa sointikokonaisuuden.
Valmistajan mukaan Harvezi Hazze tarjoaa runsaasti työkaluja ääniaaltojen muokkaamiseen, joten se sopii paitsi kitaran myös basson, ja jopa rumpujen ja syntetisaattoreiden soinnin muokkaamiseen. Noin 330 euron hintainen, yksinkertainen, mutta tehokas paketti soveltuu niin studioäänityksiin, livekäyttöön kuin kokeelliseen äänisuunnitteluun.
Lue lisää: https://somasynths.com/



Äänenlaatu edellä
Maailmankuulun Solid Stage Logicin uutuus SSL 18:n on nykypäivän räkkiasennettava audiosovitin, jonka kerrotaan tarjoavan poikkeuksellista äänenlaatua ammattistudiokäyttöön. SSL 18:n takalevy tarjoaa kaikkiaan 26 tuloa ja 28 lähtöä. Näihin lukeutuu kahdeksan mikrofoni/linjatuloa, jotka on varustettu 4K-analogikorostuksella ja valmistajan mukaan erittäin vähäkohinaisilla etuasteilla.
Mikrofonituloista löytyy ammattilaisten arvostamia vakio-ominaisuuksia, kuten vaiheenkääntö, ylipäästösuodin sekä kanavakohtainen phantom-syöttö.
Linjatasoisia, balansoituja erillislähtöjä on kymmenen, joiden lisäksi laitteesta löytyy 16-kanavainen ADAT-liityntä sekä kaksikanavainen, koaksiaali tai optinen S/PDIF.
SSL 18 sisältää talkbackin sekä käyttäjän määriteltävissä olevat inserttipisteet kanaville 1 ja 2, mikä mahdollistaa analogisten räkkilaitteiden hyödyntämisen äänitys- ja miksaustilanteessa.
Noin 1100 euron hintaisen SSL 18:n muuntimet ovat 32-bittiset ja toimivat 192 kHz näytetaajuudella, ja laite yhdistetään Mac- tai Windows-vetoiseen tallennusympäristöön USB-C -ääniliitännän kautta.
Lue lisää: https://solidstatelogic.com/

Ilmaisuvoimaa konekomppeihin
Sonicwaren retrohenkinen rumpukone CyDrums sisältää näppärän kahdeksanraitaisen, 128 askeleen sekvensserin, joka perustuu suositun edeltäjänsä, Lofi-12 XT:n, intuitiiviseen käyttöliittymään. Valmistajan mukaan se antaa laitteen käyttäjälle vapauden kokeiluihin esimerkiksi parittomien tahtilajien ja polyrytmien parissa.
Yhteen projektiin voi tallentaa enimmillään 128 rytmikuviota eli patternia, mikä mahdollistaa monimutkaisten kappaleiden rakentamisen sekä myös patternien saumattoman vaihdon keikankin aikana.
Wavetable-synteesiin pohjautuvien 4D-tyyppisten rumpusoundiensa lisäksi CyDrums tarjoaa monipuolisen efekti- ja reititysosion äänen prosessointia varten.
Laite maksaa noin 470 euroa.
Lue lisää: sonicware.jp
