• EN
 • SV
 • Yli 250 tunnettua artistia vaatii konserttilipunmyynnin uudistamista

  08.05.2024 Mervi Vuorela
  Lippujen laiton jälleenmyynti on alkanut näkyä konserttien kasvaneissa hinnoissa etenkin Yhdysvalloissa. Tilanteeseen halutaan nyt muutos.

  Tilanne on tuttu monille konserttilipun ostajille: Aluksi oman suosikkiartistin keikalle on tarjolla useita kohtuuhintaisia lippuja. Kun lipun yrittää ostaa, sivusto näyttääkin loppuunmyytyä, tai hinnat ovat pompanneet ylöspäin. Jos lippua siirtyy etsimään tapahtuman Facebook-sivulta, huomaa pian, että myynti-ilmoituksia tarjoavat lähinnä epäilyttävät valetilit.

  Nyt lippubisneksen ympärillä rehottava hämäräbisnes halutaan saada kuriin ainakin Yhdysvalloissa. Fix The Tix -koalitio, johon kuuluu yli 30 livemusiikkialan yritystä, on allekirjoittanut kirjeen, jossa se vaatii Yhdysvaltojen senaatilta toimia lipunmyyntikäytäntöjen uudistamiseksi.

  Kirjeen allekirjoittajiin kuuluu myös 250 nimekästä artistia ja yhtyettä, kuten Green Day, Lorde, Sia, Cyndi Lauper, Duran Duran, Major Lazer, Diplo, Pixies ja Billie Eilish.

  Kirjeessä kehotetaan lainsäätäjiä hyväksymään lipunostajien kuluttajasuojaa parantava Fans First Act -lakiesitys, joka esiteltiin senaatissa viime joulukuussa. Laki pyrkii lisäämään lipunhintojen avoimuutta, suitsimaan vilpillistä mainontaa ja rajoittamaan laittomia jälleenmyyntikäytäntöjä, kuten bottien tekemiä lippujen massaostoja (jotka sitten myydään faneille korkeampaan hintaan).

  ”Liitymme yhteen sanoaksemme, että nykyinen järjestelmä on rikki: saalistavat jälleenmyyjät ja epäviralliset myyntikanavat harjoittavat petollisia lipunmyyntikäytäntöjä paisuttaakseen lippujen hintoja ja riistääkseen faneilta mahdollisuuden nähdä suosikkiartistinsa kohtuulliseen hintaan”, kirjeessä todetaan.

  Lakia tukevat monet alan ryhmät, kuten Recording Academy, Recording Industry Association of America (RIAA), Songwriters of North America, Artists Rights Alliance ja Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA).

  Myös lipunmyyntiyritykset Eventbrite ja Ticketmaster antavat hyväksyntänsä laille. Ticketmasterin omistaja Live Nation on jo aloittanut ehdotuksen joidenkin osien toteuttamisen, kuten all-in-hinnoittelun, jossa lipun lopullinen hinta ilmoitetaan ennen ostoa.

  Fans First Act -laki ei kuitenkaan puutu lipunmyyntiyritysten kaikkiin kiistanalaisiin käytäntöihin, kuten Ticketmasterin dynaamiseen hinnoitteluun, jossa lippujen hintoja mukautetaan reaaliaikaisesti kysynnän perusteella. Käytäntö synnytti runsaasti kohua etenkin vuonna 2022, jolloin Bruce Springsteenin kiertueen lipunhinnat ampaisivat yhtäkkiä tuhansiin dollareihin.

  Lisää samasta aiheesta