• EN
 • SV
 • Musiikin näkyvyys mediassa heittelehtii

  23.05.2024 Mervi Vuorela
  Musiikin alasajo printtimediassa jatkuu, mutta audiovisuaalisella puolella jaksetaan vielä satsata perinteisiin formaatteihin.

  Suomalaisen musiikkimedian kentällä on viime viikkoina sattunut ja tapahtunut.

  Toukokuun alussa rocklehti Soundi ja metallimusiikkilehti Inferno irtisanoivat päätoimittajansa. Myös Soundin verkkotuottaja on irtisanottu. Lehtiä kustantava Pop Media on perustellut potkuja tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä.

  Musiikkiin vihkiytyneiden ammattilaisten irtisanomiset tulevat todennäköisesti iskemään etenkin pieniin ja keskisuuriin yhtyeisiin ja artisteihin. Soundi ja Inferno ovat tähän asti tarjonneet niille näkyvyyttä, jota suuremmista medioista ei saa.

  Pop Media on ilmoittanut jatkavansa ainakin painetun Soundin tekemistä myös sen jälkeen, kun päätoimittaja Mikko Meriläinen jättää kuukausipalkkaisen työnsä marraskuussa. On kuitenkin epäselvää, miten uudistus toteutetaan, ja miten se vaikuttaa lehden laatuun.

  Toukokuun alussa myös Yleisradio menetti yhden vaihtoehtoisempaa musiikkia esittelevän toimittajansa, kun Miikka Koivisto irtisanoutui protestina Ylen osallistumiselle Euroviisuihin. Muun muassa Ruusut-yhtyeessä vaikuttava Koivisto on juontanut YleX:llä omaa nimeään kantavaa ohjelmaa vuodesta 2018.

  ”Irtisanoudun vastalauseena Ylen osallistumiselle tämän vuoden Euroviisuihin kansanmurhaa Palestiinassa suorittavan Israelin rinnalla. Euroviisut toimivat hirvittäviä asioita tälläkin hetkellä tekevän Israelin valtion imagonkiillotusalustana” Koivisto totesi viimeiseksi jääneessä ohjelmassaan toukokuun 6. päivä.

  Audiovisuaalisella puolella musiikkiaiheisilla ohjelmilla menee paremmin, vaikka ohjelmien kärkenä ovatkin usein artistien sentimentaaliset tarinat eivätkä niinkään kappaleet. Poikkeuksiakin on: esimerkiksi hiljattain tauolle jääneessä Levyraadissa keskityttiin pääasiassa musiikin arviointiin.

  Viime viikolla alkoi puolestaan ilmestyä Levykauppa Äxän toimittama Lempilevyni-sarja, jossa tunnetut suomalaiset artistit kertovat omista lempilevyistään ja niiden vaikutuksesta heidän musiikilliseen ajatteluunsa. Sarjassa on 24 osaa, joissa jokainen artisti listaa viisi lempilevyään. Ääneen pääsevät esimerkiksi Samuli Putro, Pehmoaino, Matti Mikkola, Mariska, Asa, Arppa, Tommi Liimatta, Linda Fredriksson, Jouni Hynynen, Sami Kuoppamäki, M sekä Ismo Alanko.

  Jos taas kaipaa viihteellisempää musiikkisisältöä, voi avata televisionsa syksyllä, jolloin musiikkirealityn mammutti Vain elämää saa jatkoa. Ohjelman 15. tuotantokauden osallistujat julkistettiin viime viikolla, ja he ovat Popedan Costello Hautamäki, hiljattain Nightwishistä eronnut Marko Hietala, Idolsista tuttu Hanna Pakarinen, discotähti Eini, Neon 2:sen tummahiuksinen jäsen Jussi Rainio, laulaja-lauluntekijä Ilta, suomalaisen eurodancen pioneeri Waldo sekä näyttelijä-laulaja-juontaja Roope Salminen.