Etusivu » Tietoa Gramexista » Tietoa tekijänoikeudesta » Tekijänoikeuslaki suojaa

Millaista suojaa tekijänoikeus antaa?

Tekijänoikeuden pääsäännöt ovat selvät ja loogiset. Toisen luovan työn tulos on tämän henkistä omaisuutta. Hänellä on siihen sekä moraalisia että taloudellisia oikeuksia.

- Moraaliset oikeudet kieltävät muuntelemasta, plagioimasta, väärentämästä tai ottamasta omiin nimiin toisen teosta.

- Taloudelliset oikeudet turvaavat tekijän, esittäjän ja projektiin osallistuneiden yrittäjätahojen (esim. tuottajien) oikeuksia. Ilman näiden lupaa ja/tai korvauksesta sopimista teosta ei saa mm. käyttää eikä sitä saa esittää ja levittää yleisön saataviin tai valmistaa siitä uusia kappaleita.

Luovan työn tekijöillä - kuten muusikot ja äänitteen tuottaja - on oikeus korvaukseen siitä, että heidän työnsä tulosta käytetään. Korvaus on usein kytketty käytön laajuuteen. Tuotteen kuluttajahinta sisältää oikeudet normaaliin yksityiskäyttöön, mutta sitä laajemmasta menee yleensä lisäkorvaus. Usein tämän lisäkorvauksen kerää tekijänoikeusjärjestö. 

Esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien oikeudet (ns. lähioikeudet) ovat jonkin verran heikompia kuin ns. alkuperäiset tekijänoikeudet.  Lähioikeudenhaltijoiden yksinoikeutta on julkisen esittämisen osalta rajoitettu laissa ns. pakkolisenssillä mutta kopioinnin osalta se on rajoittamaton yksinoikeus.

Kaikkiin tekijänoikeuksiin on tekijänoikeuslaissa tehty erilaisia rajoituksia, esimerkiksi yleisen edun, koulutuksen tai erityisryhmien kuten vammaisten tarpeiden palvelemiseksi.. Lue lisää www.tekijanoikeus.fi