Etusivu » Tietoa Gramexista » Tietoa tekijänoikeudesta

Tekijänoikeus on luovan talouden perusta

Yksikään kirja, taulu tai laulu ei synny ilman, että  joku ihminen tekee sen. Tämän työn tulosta sanotaan teokseksi ja tekijä saa siihen tekijänoikeuden. Tekijänoikeus muistuttaa omistusoikeutta ja nauttii Suomessa perustuslain suojaa.

Tekijänoikeus antaa tekijälle oikeuden määrätä luovan työnsä tuloksista. Ilman tekijän lupaa teosta ei saa hyödyntää esimerkiksi yritystoiminnassa. Tällä perusteella tekijä voi pyytää käytöstä korvauksen. Tämä on tärkeää, koska valtaosalla taiteilijoista  ei ole kuukausipalkkaa. He saavat tuloja sen mukaan, paljonko heidän töitään esitetään, myydään ja käytetään. Heidän tulonsa perustuvat tekijänoikeuteen.

Käyttöoikeuksien kauppaa. Taiteilijat myyvät teoksiinsa eri laajuisia käyttöoikeuksia. Osan he myyvät suoraan, osan tekijänoikeusjärjestöjen kautta.  Myös luovan alan yritysten tulot perustuvat tekijänoikeuteen. Ne tuottavat sisältöjä ja myyvät niitä sisältäviä tallenteita ja niiden käyttöön oikeuttavia käyttöoikeuksia.

Näiden tuotteiden hinta perustuu niihin liittyvien käyttöoikeuksien laajuteen. Siksi Sinä saat ostaa suositun elokuvan parilla kympillä kotona katsottavaksi, mutta elokuvateatteri maksaa saman elokuvan esitysoikeuksista  enemmän. Sama tuote, mutta eri laajuiset käytöoikeudet.

Tekijänoikeusjärjestöt. Useilla aloilla on tekijänoikeusjärjestöjä, joilta voi ostaa tarvitsemiaan käyttöoikeuksia.  Gramex on yksi näistä.  Jos haluaa esittää kuluttajahintaan ostettua äänilevyä radiossa, siiihen tarvittavat lisä-oikeudet saa ostaa Gramexilta ja Teostolta.  Järjestöt tilittävät saamansa rahat eteenpäin edustamilleen taiteilijoille.

Valinnanvapaus. Tekijänoikeus antaa tekijälle vapauden valita, kuinka tätä perustuslain suojaamaa oikeuttaan käyttää. Mahdollisuuksia on monia. Ammattilaiset  yleensä myyvät työnsä tuloksia  suoraan tai tekijänoikeusjärjestöjen kautta  ansaitakseen sillä elantonsa. Harrastajat  sensijaan saattavat haluta lahjoittaa niiden käyttöoikeuksia, esimerkiksi Creative Commons-lisenssin avulla.

>> Lue tarkemmin tekijänoikeudesta