Etusivu » Tietoa Gramexista » Q&A » Miksi korvauksia maksetaan

Miksi korvauksia maksetaan ja
muita periaatteellisempia kysymyksiä


Miksi musiikin käyttöön pitää pyytää lupa?


Teos on tekijänsä henkistä omaisuutta. Toisen omaisuutta ei saa käyttää lupaa kysymättä. Tekijänoikeus nauttii perustuslain omaisuuden suojaa. Tätä asiaa ei muuta se, että musiikki on laitettu internettiin tai se soi radiossa

Miksi tekijöille, muusikoille ja äänitteen tuottajalle maksetaan korvausta musiikon käytöstä?

Koska teoksen käyttöön tarvitaan lupa, taiteilijoilla on oikeus pyytää käyttöluvasta korvaus. Nämä korvaukset ovat heille tärkeitä tuloja, koska taiteilijoilla  ei useimmiten ole kuukausipalkkaa. He saavat tuloja sen mukaan, paljonko heidän musiikkiaan käytetään. Tämä on myös musiikin kuluttajan etu.  Korvauksilla turvataan, että musiikkia voidaan tehdä kulttuuria tehdään huomennakin.

Miksi radioasema maksaa Gramex-korvausta levyjen soitosta, vaikka olisi maksanut levystä jo kaupassa?

Tekijänoikeys mahdollistaa sen, että käytöstä maksetaan sen laajuuden mukaan.  Äänilevyn tai muun tallenteen kuluttajahinta sisältää oikeuden yksityiskäyttöön mutta sitä laajemmasta käytöstä maksetaan eri korvaus. Tämä on normaalia tekijänoikeusalalla. Esimerkiksi televisiokanava tai elokuvateateri ei voi esittää kaupasta kympillä ostettua elokuvaa.Julkinen esitysoikeus maksaa enemmän kuin "kotikäyttöoikeus".

Paljonko Gramex itse pitää keräämistään korvauksista?

Gramex ei itse pidä mitään vaan korvaushallintokulujen jälkeen kaikki kerätyt rahat menevät kulttuurin hyväksi. Gramexin kustannustehokkuus on alan kansainvälistä kärkeä: liki yhdeksän kymmenesosaa kerätystä rahasta menee eteenpäin.

> Palaa kysymysten alkuun