Etusivu » Tietoa Gramexista » Q&A » Miksi korvauksia maksetaan

Miksi korvauksia maksetaan ja
muita periaatteellisempia kysymyksiä


Miksi tekijänoikeuskorvauksia maksetaan?

- Kaikkien sivistysmaiden lakien mukaan luovan työn tekijälle ja yrittäjälle kuuluu korvaus siitä, että hän työnsä tulosta käytetään. Korvauksilla turvataan, että kulttuuria tehdään huomennakin. Ne ovat elintärkeitä kotimaiselle kulttuurialalle.

Miksi radioasema maksaa Gramex-korvausta levyjen soitosta, vaikka olisi maksanut levystä jo kaupassa?

- Äänilevyn tai muun tallenteen kuluttajahinta sisältää oikeuden yksityiskäyttöön. Sitä laajemmasta käytöstä maksetaan eri korvaus. Tämä on normaalia tekijänoikeusalalla. Esimerkiksi, televisiokanava ei voi esittää supermarketista kympillä ostettua elokuvaa tv-ruudussa. Luovan alan liiketoiminta on sekä sisältöjen että oikeuksien kauppaa. Julkinen esitysoikeus maksaa enemmän kuin "kotikäyttöoikeus".

Paljonko Gramex itse pitää keräämistään korvauksista?

- Gramex ei itse pidä mitään vaan korvaushallintokulujen jälkeen kaikki kerätyt rahat menevät kulttuurin hyväksi. Gramexin kustannustehokkuus on alan kansainvälistä kärkeä: noin yhdeksän kymmenesosaa kerätystä rahasta menee eteenpäin ja hallintokulujen nettopidätys eli korvaushallinointikulut vähennettynä sijoitustuotoilla oli 2014 11,2 % korvauksista.

> Palaa kysymysten alkuun