Etusivu » Taiteilijat ja tuottajat

Taiteilijat ja tuottajat

Tekijänoikeusjärjestö Gramex palvelee esittäviä taiteilijoita ja tuottajia keräämällä korvauksia, myöntämällä musiikin ja tekemällä muun muassa edunvalvontaa.

Gramex on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhteisö, jossa päätösvaltaa käyttävät käyttävät muusikoiden ja tuottajien edustajat. Lisätietoja löydät alla olevista linkeistä ja sivun alalaidan plussa-osastosta.

Asiakkaaksi liittyminen

Asiakkaaksemme voi liittyä sellainen esittävä taiteilija, jonka esitys on tallennettu äänitteelle ja sellainen äänitetuottaja, joka on tuottanut äänitteen.

Liityt asiakkaaksi tekemällä asiakassopimuksen. Se tapahtuu niin, että tulostat alla olevasta linkistä kaksi asiakassopimussta, allekirjoitat ne ja lähetät molemmat kirjekuoressa meille. Alle 18-vuotiaan pitää liittää mukaan huoltajan allekirjoittama lupa.

> Tutustu asiakassopimukseen ja liity asiakkaaksi

Tällä asiakassopimuksella asiakas valtuuttaa Gramexin hallinnoimaan tiettyjä taloudellisia oikeuksiaan. Valtuutust on rajattu: Gramex ei voi esimerkiksi myöntää lupia äänitteiden tai musiikkivideoiden myyntiin, striimaukseen tai mainoskäyttöön.

Korvausten kerääminen ja tilittäminen

Gramex kerää ja tilittää korvaukset tehoikkaasti, tarkasti ja pienin kustannuksin. Hoidamme myös ulkomailta kerätyt korvaukset yli 30 maasta, Suomen kielellä ja pienillä hallintokuluilla.

Äänitteelle kertyneistä korvauksista puolet tilitetään äänitteen tuottajalle ja puolet taiteilijoille. Taiteilijoiden kesken korvaukset jaetaan sen mukaan, montako soitto-osuutta kullakin on biisissä ja onko joku ilmoitettu solistiksi. Tämä on kuvattu tarkasti Gramexin tilityssäännössä.

Gramex jakaa kerätyistä korvauksista ensimmäisen osan ja saman vuoden joulukuussa ja loput pääosin seuraavana vuonna.

>Tutustu korvausten tilitykseen ja tämän vuoden tilitysaikatauluun.

Sähköistä palvelua

Gramex palvelee puhelimitse ( 09 4287 488),  yhteyslomakkeilla ja  nykyisin yhä laajemmin MyGramex-asiakaspalveluportaalin kautta. Jokaisen asiakkaan tulee  kirjautua portaalin käyttäjäksi. Sieltä näkee mm. saamansa korvaukset sekä sen, miten korvauksia on kertynyt eri puolella Suomea  toimivista radioista.

Ilmoitamme korvausten maksusta pääosin sähköpostilla. Ellet ole vielä toimittanut sitä meille, kerro se  luottamuksellisesti  >  tällä lomakkeella.

Kllikkaa lukemaan muusikoille ja tuottajille  hyödyllistä lisätietoa näistä tärkeistä asioista:

 Lisätietoa

 • Mikä on esittävä taiteilija ja tuottaja?
 • Esittävä taiteilija, joka voi liittyä Gramexin asiakkaaksi, on sellainen henkilö, jonka esitys on tallennettu äänitteelle  -  esimerkiksi muusikko, solisti, taustalaulaja, kapellimestari  tai äänikirjan lukija.

  Äänitteen tuottaja on se henkilö, yritys tai yhteisö, joka vastaa esityksen  ensitallennuksesta. Termi ei viittaa taiteeelliseen tuottajaan vaan sen taloudelliseen tuottajaan. Kansankielellä sanottuna tuottaja on se, joka äänitysvaiheessa maksaa viulut.  Tuottajana voi olla esimerkiksi levy-yhtiö. Yhtye voi myös itse tuottaa oman äänitteensä.
 • Mikä on  äänite?
 • Äänite tarkoittaa mitä tahansa ääntä sisältävää tallennetta tai tiedostoa. Se voi olla esimerkiksi cd-levy, MP3-tallenne,  striimattava biisi, ääninauha tai vaikkapa tietokoneen muistissa, pilvessä tai USB-tikulla oleva äänitiedosto.
 • Mistä Gramexkorvauksia kerätään
 • Gramex hallinnoi asiakkaidensa äänitteisiin ja musiikkivideoihin liittyviä taloudellisia oikeuksia.  Gramex kerää korvauksia siitä, kun äänitettä  tai musiikkivideota esitetään julkisesti esimerkiksi mediassa, yleisötilaisuudessa tai asiakastiloissa sekä kun äänitettä kopioidaan muuhun kuin yksityiskäyttöön.  

  Gramex saa kotimaisille asiakkailleen korvaustuloja myös ulkomailta ja kerää vastaavasti Suomesta korvauksia myös ulkomaisille taiteilijoille. > Lisätietoja  ulkomaan korvauksista
 • Gramex hoitaa veronpidätykset
 • Kun Gramex tilittää korvauksia asiakkailleen, Gramex hoitaa ennakkoveronpidätykset. Jos korvauksensaaja haluaa vaikuttaa veronpidätysprosenttiin, hänen tulee toimittaa Gramexille prosenttiverokirja.
 • Äänitteen suoja-aika 70 vuotta
 • Äänitteen suoja-aika on rajattu. Tiettyä ikää vanhemmista äänitteistä ei kerätä korvauksia. Esittävän taiteilijan ja äänitteen tuottajan suoja-aika on 70 vuotta äänitteen teko- tai julkaisuvuodesta.

  Vanhojen äänitteiden suoja-ajan suhteen on menossa siirtymäaika, jonka kuluessa suoja-aika pitenee 50 vuodesta 70 vuoteen. Pidennys astuu voimaan asteittain. Raja kulkee vuodessa 1963. Jos äänite äänitetttiin  tai julkaistiin vuonna 1963 tai myöhemmin, sen suoja on 70-vuotta. Ennen vuotta 1963 tehdyt äänitteet eivät enää ole muusikoiden ja tuottajien osalta suojattuja. Säveltäjien, sanoittajien ja sovittajien eli Teosto-korvausten osalta ne voivat sitä edelleen olla.
 • Kerättyjen korvausten tilittäminen
 • Gramex tilittää  korvaukset kotimaahan valtaosin korvausten keräämistä seuraavana vuonna.  Korvaukset jaetaan yhtyeen jäsenten ja tuottajan kesken tilityssäännön mukaan  > Tutustu tilityssääntöön.

  Äänitteelle kertyneistä korvauksista puolet tilitetään tuottajille ja puolet taiteilijoille. Ne tilitetään sen mukaan,  paljonko kauppaleita on soitettu. Radiot raportoivat käyttämänsä musiikin yksityiskohtaisesti kappale kappaleelta sekunnin tarkkuudella.

  Pienin tilitettävä korvaus on nykyisin 10 euroa. Jos yhden vuoden korvaus ei yllä tähän, vuosikorvauksia kerätään yhteen enintään kolmen vuoden osalta.  Gramex perii taiteilijoiden korvauksista ennakonpidätyksen toimitettavaksi verottajalle.

  Gramexilla on monien maiden tekijänoikeusjärjestöjen kanssa vastavuoroisuussopimuksia, joiden perusteella Gramexin kautta saa korvauksia ulkomailta. > Lue lisää
 • Ilman tuottajan ääniteilmoitusta korvauksia ei voi jakaa
 • Korvausten tilitys edellyttää sitä, että äänitteestä on tehty Gramexille äänite-ilmoitus,  musiikkivideosta musiikkivideoilmoitus ja että taiteilija/tuottaja on tehnyt Gramexin kanssa asiakassopimuksen. > Ääniteilmoitus-kaavake tästä