Etusivu » Taiteilijat ja tuottajat » Tuottajan lisäinfo » Musiikkivideot

Musiikkivideot

Musiikkivideon julkiseen esittämiseen ja TV-käyttöön tarvitaan lupa ja se oikeuttaa  korvaukseen. Korvausten saaminen edellyttää, että tuottaja  - käytännössä levy-yhtiö -  on tehnyt videosta ilmoituksen Gramexille.

Musiikkivideo on tekijänoikeuslain silmissä elokuvateos. Sen julkiseen esittämiseen tarvitaan lupa.

Tämä koskee sekä videon esittämistä läsnäolevalle yleisölle (esim. ravintolassa, asiakastilassa tai konsertin väliajalla), videon käyttöä osana tv-ohjelmaa sekä tällaisen videoita sisältävän tv-kanavan (esim. MTV) pysyväisluonteista esittämistä yleisölle avoimissa tiloissa ja tilaisuuksissa.

Lainsäädäntömme asettaa videolla esiintyvät muusikot ja videon tuottajan jonkin verran eri asemaan. Lisäksi eroja on siinä, että muusikkojen osalta Gramex ry hoitaa asiat kokonaan ja tuottajien osalta julkisen esittämisen korvauksia kerää Gramex ry ja TV-käytöstä Musiikkituottajat - IFPI Finland ry.

Tuottajan oikeuksien hallinnointi

Kuten alussa todettiin, musiikkivideo on elokuvateos. Videon tuottajalla on samat oikeudet kuin elokuvatuottajalla eli häneltä pitää hankkia lupa musiikkivideon julkiseen esittämiseen. Käytännössä levy-yhtiöt hallinnoivat musiikkivideoiden tuottaja-oikeuksia.

Tuottajan osalta asioita hoitavat yhteistyössä Musiikkituottajat - IFPI Finland  ry ja Gramex.

- Gramex myöntää tuottajan puolesta luvat ja kerää korvaukset julkisesta esittämisestä yleisölle avoimissa tiloissa ja tilaisuuksissa (esim ravintolat ja kaupat).

-  Musiikkituottajat - IFPI Finland  ry taas myöntää luvat ja kerää korvaukset videon televisiokäytöstä.

Musiikkituottajat - IFPI Finland  ry  tilittää kummatkin korvaukset tuottajille.

Muusikon oikeuksien hallinnointi

Musiikkivideoita koskeva lainsäädäntö muuttui vuoden 2006 alussa. Aiemmin vain musiikkivideon taloudellinen tuottaja sai korvauksen videon esittämisestä.

Nyt myös muusikolla on oikeus korvaukseen, jos julkisisissa tiloissa, televisiossa tai Internetissä esitetään Suomessa äänitettyä ja jossain ETA-maassa kuvattua, kaupallisesti julkaistua kuvallista musiikkitallennetta.

Muusikot saivat siis korvausoikeuden, joka kuitenkin on tarkoin rajattu. Kahden ehdon tulee täyttyä:

1) musiikkivideon sisältämän äänitteen tulee olla äänitetty Suomessa ja

2) musiikkivideon tulee olla kuvattu Suomessa tai muualla ETA-alueella.

Gramex kerää ja tilittää opetusministeriön nimeämänä järjestönä esityskorvaukset muusikoille.

Korvaus edellyttää ilmoitusta

Oheisen linkin kautta voit tulostaa musiikkivideoilmoituksen. Korvausten kerääminen edellyttää musiikkivideoilmoituksen tekemistä. Jos äänitteestänne on tehty musiikkivideo, tee siitä välittömästi ilmoitus oheisella tulostettavalla lomakkeella.

> Musiikkivideoilmoitus (pdf)