Etusivu » Taiteilijat ja tuottajat

Taiteilijat ja tuottajat - palkkaa työstä

Gramex palvelee esittäviä taiteilijoita ja tuottajia keräämällä näille korvauksia sekä myöntämällä heidän puolestaan käyttölupia, korvauksia tuottavaan musiikin käyttöön. Lisäksi Gramex tekee muunmuassa edunvalvontaa.

Päätösvaltaa Gramexin hallituksessa käyttävät muusikoiden ja tuottajien edustajat. Gramexiin liittyminen ei maksa mitään. Korvauksia tilitettäessä vähennetään korvauksien keräämiseen ja hallinnointiin liittyvät kulut.

 

Ajankohtaista

MyGramex. Käytä hyväksesi MyGramex-asiakaspalveluportaaliamme! Sen lisäksi palvelemme myös yhteyslomakkeilla ja puhelimitse 09 42827488.

Kerro sähköpostiosoitteesi, jotta saat infoa!  Kerro luottamuksellisesti sähköpostiosoitteesi, niin saat asiakastietoa. > Kerro meilisi tällä lomakkeella.

Vuoden 2018 tilitysaikataulu. Gramex tilittää korvauksia vuonna 2018 kolme kertaa. Katso tästä tilitysaikataulu.

 

Asiakkaaksi liittyminen

Asiakkaaksemme voi liittyä sellainen esittävä taiteilija, jonka esitys on tallennettu äänitteelle ja sellainen äänitetuottaja, joka on tuottanut äänitteen.

Liityt asiakkaaksi tekemällä asiakassopimuksen. Se tapahtuu niin, että tulostat alla olevasta linkistä kaksi asiakassopimussta, allekirjoitat ne ja lähetät molemmat kirjekuoressa meille. Alle 18-vuotiaan pitää liittää mukaan huoltajan allekirjoittama lupa.

> Tutustu asiakassopimukseen ja liity asiakkaaksi

Asiakas valtuuttaa siakassopimuksella Gramexin  hallinnoimaan tiettyjä oikeuksiaan. Gramex saa asiakkailtaan rajatun valtuuden hoitaa asioita. Gramex ei esimerkiksi myönnä lupia äänitteiden tai musiikkivideoiden myyntiin tai suoratoistoon eikä mainoskäyttöön. Sellaiset asiat muusikot ja tuottajat hoitavat edelleen itse. Saat tästä tarkempaa tietoa asiakassopimuksesta ja toimistostamme.

Korvausten kerääminen ja tilittäminen

Gramex kerää ja tilittää korvaukset asiakkainaan oleville esittäville taiteilijoille ja tuottajille. > Lue lisää.

Gramex hoitaa myös ulkomailta kerätyt korvaukset yli 30 maasta, Suomen kielellä ja pienillä hallintokuluilla. > Lue lisää.

Äänitteelle kertyneistä korvauksista puolet tilitetään tuottajille ja puolet taiteilijoille. Taiteilijoiden kesken korvaukset jaetaan tilityssäännön mukaan, huomioiden muunmuassa se,  montako soitto-osuutta kullakin on biisissä ja onko joku ilmoitettu solistiksi.  Tämä on kuvattu tarkasti Gramexin tilityssäännössä.  > Lue lisää 

Kllikkaa lukemaan muusikoille ja tuottajille  hyödyllistä lisätietoa näistä tärkeistä asioista:

 Lisätietoa

 • Mikä on esittävä taiteilija ja tuottaja?
 • Esittävä taiteilija, joka voi liittyä Gramexin asiakkaaksi, on sellainen henkilö, jonka esitys on tallennettu äänitteelle  -  esimerkiksi muusikko, solisti, taustalaulaja, kapellimestari  tai äänikirjan lukija.

  Äänitteen tuottaja on se henkilö, yritys tai yhteisö, joka vastaa esityksen  ensitallennuksesta. Kansankielellä sanottuna tuottaja on se, joka äänitysvaiheessa maksaa viulut. Termi ei siis viittaa taiteelliseen tuottajaan. Tuottajana voi olla esimerkiksi levy-yhtiö.
 • Mikä on  äänite?
 • Äänite tarkoittaa mitä tahansa ääntä sisältävää tallennetta tai tiedostoa. Se voi olla esimerkiksi cd-levy, MP3-tallenne, ääninauha tai vaikkapa tietokoneen muistissa, pilvessä tai USB-tikulla oleva äänitiedosto.
 • Mistä Gramexkorvauksia kerätään
 • Gramex hallinnoi asiakkaidensa äänitteisiin ja musiikkivideoihin liittyviä taloudellisia oikeuksia.  Gramex kerää korvauksia siitä, kun äänitettä  tai musiikkivideota esitetään julkisesti esimerkiksi mediassa, yleisötilaisuudessa tai asiakastiloissa sekä kun äänitettä kopioidaan muuhun kuin yksityiskäyttöön.  

  Gramex saa kotimaisille asiakkailleen korvaustuloja myös ulkomailta ja kerää vastaavasti Suomesta korvauksia myös ulkomaisille taiteilijoille. > Lisätietoja  ulkomaan korvauksista
 • Gramex hoitaa veronpidätykset
 • Kun Gramex tilittää korvauksia asiakkailleen, Gramex hoitaa ennakkoveronpidätykset. Jos korvauksensaaja haluaa vaikuttaa veronpidätysprosenttiin, hänen tulee toimittaa Gramexille prosenttiverokirja.
 • Äänitteen suoja-aika 70 vuotta
 • Äänitteen suoja-aika on rajattu. Tiettyä ikää vanhemmista äänitteistä ei kerätä korvauksia. Esittävän taiteilijan ja äänitteen tuottajan suoja-aika on 70 vuotta äänitteen teko- tai julkaisuvuodesta.

  Vanhojen äänitteiden suoja-ajan suhteen on menossa siirtymäaika, jonka kuluessa suoja-aika pitenee 50 vuodesta 70 vuoteen. Pidennys astuu voimaan asteittain ja koskee vain niitä  äänitteitä, jotka  olivat lain voimaan tullessa suojattuja. Raja kulkee vuodessa 1963. Jos äänite on äänitetttiin  tai julkaistiin vuonna 1963 tai myöhemmin, sen suoja on 70-vuotta. Ennen vuotta 1963 tehdyt äänitteet eivät enää ole muusikoiden ja tuottajien osalta suojattuja. Säveltäjien, sanoittajien ja sovittajien eli Teosto-korvausten osalta ne voivat sitä edelleen olla.
 • Kerättyjen korvausten tilittäminen
 • Gramex tilittää  korvaukset kotimaahan valtaosin korvausten keräämistä seuraavana vuonna.  Korvaukset jaetaan yhtyeen jäsenten ja tuottajan kesken tilityssäännön mukaan  > Tutustu tilityssääntöön.

  Äänitteelle kertyneistä korvauksista puolet tilitetään tuottajille ja puolet taiteilijoille. Ne tilitetään sen mukaan,  paljonko kauppaleita on soitettu. Radiot raportoivat käyttämänsä musiikin yksityiskohtaisesti kappale kappaleelta sekunnin tarkkuudella.

  Pienin tilitettävä korvaus on nykyisin 10 euroa. Jos yhden vuoden korvaus ei yllä tähän, vuosikorvauksia kerätään yhteen enintään kolmen vuoden osalta.  Gramex perii taiteilijoiden korvauksista ennakonpidätyksen toimitettavaksi verottajalle.

  Gramexilla on monien maiden tekijänoikeusjärjestöjen kanssa vastavuoroisuussopimuksia, joiden perusteella Gramexin kautta saa korvauksia ulkomailta. > Lue lisää
 • Ilman tuottajan ääniteilmoitusta korvauksia ei voi jakaa
 • Korvausten tilitys edellyttää sitä, että äänitteestä on tehty Gramexille äänite-ilmoitus,  musiikkivideosta musiikkivideoilmoitus ja että taiteilija/tuottaja on tehnyt Gramexin kanssa asiakassopimuksen. > Ääniteilmoitus-kaavake tästä