Etusivu » Lisää » Uutiset » Tutustu Gramexin 2014 vuosikertomukseen
17.06.2015

Tutustu Gramexin 2014 vuosikertomukseen

Tekijänoikeuskorvauskorvaukset ovat elintärkeitä suomalaiselle musiikkikulttuurille. Muusikoille, laulajille, solisteille, kapellimestareille ja äänitteiden tuottajille ne kerää tekijänoikeusjärjestö Gramex. Gramexin vuosikertomuksesta vuodelta 2014 ilmenee mm. seuraavaa:

• Gramex oli toimintavuoden loppuun mennessä tehnyt kotimaisten taiteilijoiden ja tuottajien kanssa yhteensä 62.209 asiakassopimusta. Lisäksi Gramex edustaa sisarjärjestöverkostonsa kautta suurta määrää ulkomaisia taiteilijoita ja tuottajia.

• Gramex jakoi korvauksia noin 18,5 miljoonaa euroa. Kotimaiselle musiikille tästä meni 10,4 miljoonaa euroa. Taiteilijoiden keskimääräinen korvaus oli 767 euroa ja tuottajan 5129 euroa vuodessa.

• Gramex keräsi korvauksia 20,5 miljoonaa euroa. Suurimmat korvauserät tulivat äänitteiden julkisesta esittämisestä läsnä olevalle yleisölle (9,5 miljoonaa euroa), niiden esittämisestä radiossa ja tele¬visiossa (7,7 miljoonaa euroa) sekä verkkokäytöstä ja tallentamisesta (yhteensä 1,7 miljoonaa euroa). Loput kertyivät ulkomaisista korvauksista (729 000 euroa) ja hyvitysmaksuista (937 000 euroa).

• Nettomääräinen hallintokulujen pidätys eli hallinnoinnista syntyvät kulut sijoitustuotoilla vähennettynä olivat 11,2 % oikeudenhaltijoille maksettavista korvauksista.

• Gramex edistää musiikkia monilla tavoilla. Gramex rahoitti vuonna 2014 mm. Musiikin edistämissäätiön, Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen, Finnish Music Quarterlyn, Luovan työn tekijöiden ja yrittäjien (LYHTY), sekä Music Finlandin toimintaa. Gramex oli yhteistyökumppanina Uuden Musiikin kilpailussa, Emma Gaalassa, Radio Gaalassa sekä pääyhteistyökumppanina Musiikki & Media –tapahtumassa.

• Gramex tahtoo tehdä musiikin käytön helpoksi. Gramexilla on esimerkiksi yksi Euroopan ensimmäisistä musiikin julkisten käyttöoikeuksien verkkokaupoista (www.gramex.fi). Viime vuonna Gramex myös perusti Teoston kanssa GT-Musiikkiluvat Oy:n, jonka kautta musiikkia käyttäviä asiakkaita voidaan tulevaisuudessa palvella yhden luukun periaatteella.

Taustatietoja Gramexista

Gramex-korvauksia kerätään, kun kaupallista äänitettä esitetään julkisesti tai siitä tehdään kopioita muuhun kuin yksityiskäyttöön. Lisäksi Gramex hallinnoi musiikkivideoiden esityslupia ja korvauksia.

Taiteilijat ja tuottajat saavat korvauksensa yksilöllisesti kappaleittensa käyttömäärien mukaisesti. Korvaukset maksetaan kertymävuoden jälkeen, kun kappaleiden soitot on selvitetty ja korvaukset on kohdistettu saajilleen. Päätösvaltaa Gramexin hallituksessa käyttävät muusikkojen, solistien ja äänitteiden tuottajien edustajat.

> Vuosikertomus 2014 ja linkki aiempien vuosien vuosikertomuksiin

 

 

 


Lähettäjä
17.06.2015
Viimeksi muokattu
17.06.2015