Etusivu » Lisää » Uutiset » Gramex tilitti 18.5 miljoonaa musiikille
20.03.2015

Gramex tilitti 18.5 miljoonaa musiikille

Tekijänoikeusjärjestö Gramex tilitti viime vuonna yhteensä 18,5 miljoonaa euroa musiikille. Korvauksista meni kotimaiselle musiikille 10,37 miljoonaa euroa ja ulkomaiselle 8,13 miljoonaa euroa.

Taiteilijat ja tuottajat saavat korvauksensa yksilöllisesti, musiikkikappaleittensa käyttömäärien mukaisesti. Taiteilijoiden keskikorvaus oli 767 euroa vuodessa ja tuottajien 5 129 euroa vuodessa.  263 taiteilijaa sai yli 5000 euroa vuodessa ja 108 näistä sai yli 10 000 euroa vuodessa. 23 tuottajaa sai yli 50 000 euroa vuodessa.

Tilitetty summa koostuu pääosin edellisvuonna 2013 kotimaasta kerätyistä korvauksista. Lisäksi tilitettiin aiempina vuosina, pääosin ulkomailta kotiutuneita korvauksia.  Tämän lisäksi tuottajille tilitettiin tallennuskorvauksia aiemmilta vuosilta, jonka vuoksi tuottajat saivat korvauksia aiempaa enemmän. Taiteilijat  saivat 2014  yhteensä 7,95 miljoonaa ja äänitteiden tuottajat 10,55 miljoonaa euroa korvauksia.

Suuri osa ulkomaisen musiikin tuottajakorvauksista maksetaan kansainvälisten levy-yhtiöiden Suomessa toimiville tytäryhtiöille tai lisenssin haltijoille.

Korvaukset kertyvät musiikin käytöstä

Gramex-korvauksia kerätään äänitteiden käytöstä. Osa tulee radioilta, osa tiloista ja tilaisuuksista, joissa soitetaan musiikkia sekä osa korvauksina äänitteiden tallentamisesta. Lisäksi Gramex kerää korvauksia ja myöntää lupia musiikkivideoiden käyttöön.

Nyt jaettu summa koostui pääosin vuonna 2013 kertyneistä korvauksista. Vuonna 2013 korvauksia kertyi 8,5 miljoonaa euroa äänitemusiikin käytöstä tausta- tai tanssimusiikkina muun muassa kaupoissa, ravintoloissa ja kuntosaleissa (julkinen esittäminen). Radio- ja televisioyhtiöiltä kertyi esityskorvauksia 7,3 miljoonaa, internet-verkkokäytöstä ja tallentamisesta yhteensä 3 miljoonaa ja ulkomailta 0,3 miljoonaa. Tämän lisäksi kertyi vajaa miljoona euroa yksityisen kopioinnin hyvitysmaksuja.

Jako käyttömäärien mukaan

Taiteilijat ja tuottajat saavat korvauksensa yksilöllisesti, musiikkikappaleittensa käyttömäärien mukaisesti. Koska äänitteellä esiintyy useita taiteilijoita, mutta sillä on yleensä yksi tuottaja, tuottajan keskikorvaus on suurempi.

Korvaukset maksetaan kertymävuoden jälkeen. Sitä ennen kappaleiden soittomäärät on selvitetty ja korvaukset kohdistettu eri kappaleille.

Suuri osa esityskorvauksista jaetaan radiosoittojen suhteessa. Lisäksi korvausten jakoon vaikuttaa taustamusiikkioperaattoreilta saatu tieto siitä, mitä kaupoissa, asiakaspalvelutiloissa ja ravintoloissa käytettiin.

Tekijänoikeusjärjestö Gramex edustaa yli 50 000 kotimaista taiteilijaa ja tuottajaa, sekä suurta määrää ulkomaisia. Gramex on panostanut viime vuosina erityisesti laillisen musiikin käytön helpottamiseen. Tästä on esimerkkinä, että Gramexilla on yksi Euroopan ensimmäisistä musiikin julkisten käyttöoikeuksien verkkokaupoista www.gramex.fi


Lähettäjä
20.03.2015