Etusivu » Lisää » Uutiset » Gramex tarkasti noin sata ravintolaa Turussa
22.11.2011

Gramex tarkasti noin sata ravintolaa Turussa

TURUSSA ESITYSKORVAUKSET HOIDOSSA, MUISSA LUVISSA LÖYTYI PUUTTEITA

Suomen suurin musiikkialan tekijänoikeusjärjestö Gramex teki yhteistyössä piratismin vastaisen Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen TTVK:n kanssa tarkastuskierroksen Turun ravintoloissa.

"Tahdoimme nähdä, miten hyvin yrittäjät tietävät Gramex-korvausasiat sekä selvittää, onko käytössä joko itse luvatta valmistettuja tai ostettuja piraattitallenteita", sanoo Gramexin taustamusiikkiasioita hoitavaa yksikköä vetävä apulaisjohtaja Leena Pitkänen.

Gramex ja TTVK tarkastivat viikonvaihteessa Turussa poliisin ja tullin kanssa noin 100 ravintolaa. Pääsääntöisesti asiat olivat kunnossa. Musiikin julkisen esittämisen luvat olivat noin 90 %:sti hoidettuna. Sensijaan runsaalla kolmasosalla oli puutteita joko musiikin tallennuslupien tai netistä yksityiskäyttöön ostettujen biisien käyttöoikeuksien suhteen tai sitten musiikkia soitettiin Spotify-palvelusta.

"Kaikki yrittäjät eivät näemmä lue nettipalvelujen, kuten Itunesin tai Spotifyn käyttöehtoja," sanoo Leena Pitkänen. "Päivänselvä pääsääntö on, että kuluttajakäyttöön musiikkia tarjoavien palvelujen musiikkia ei saa käyttää yrityskäytössä. Biisikauppojen osalta Gramex pystyy myymään tarvittavan lisenssin, mutta Spotifyn osalta sellaista ei saa mistään."

Pitkäsen mainitsema Gramexin tallennus- ja käyttölupa antaa luvan kahteen asiaan: ensinnäkin tallentaa musiikkia yrityskäyttöön cd-levyiltä ja toiseksi käyttää biisikaupasta yksityiskäyttöön ostettua musiikkia yrityskäytössä. Luvan saa 12 kuukaudeksi kerrallaan ja se maksaa 100 euroa 200 biisiltä, mikä tekee biisin kuukausihinnaksi noin 4 senttiä. Tämän lisäksi tulee normaalit esityskorvaukset.

Spotifyn osalta sellaista lupaa ei mikään taho Suomessa pysty myöntämään, vaan sen käyttö on rajattu vain kuluttajakäyttöön.


JOITAKIN PERUSTIETOJA:

- Äänitemusiikin julkisesta esittämisestä, mm. yrityksissä ja laitoksissa, tulee maksaa tekijänoikeuskorvaukset. Normaali Gramex-korvaus kattaa sekä cd-levyjen että radion soittamisen.

- Musiikkivideoiden esittämistä varten tarvitsee eri luvan, koska siinä on elokuvasisältöä mukana

- Biisikaupat myyvät musiikkia useimmiten rajatuilla yksityiseen käyttöön tarkoitetuilla käyttöoikeuksilla, eli sen julkinen esittäminen on lähtökohtaisesti kielletty. Normaalin Gramexin esityskorvauksen maksaminen ei riitä, vaan julkista esittämistä varten tulee ostaa laajempi käyttölisenssi Gramexilta.

- Jos kopioi musiikkia esitettäväksi yleisölle, esimerkiksi yrityksessä tai laitoksessa, kopiointiin tarvitaan tallennuslupa. Kuluttajan vapaa oikeus kopioida rajoittuu puhtaasti yksityiskäyttöön.

- Musiikin tekijänoikeuskorvauksia ja käyttölupia hoitaa kaksi tekijänoikeusjärjestöä: muusikkoja, kapellimestareita ja äänitetuottajia edustava Gramex sekä säveltäjiä, sanoittajia, sovittajia ja musiikkikustantajia edustava Teosto.


ESIMERKKEJÄ GRAMEXIN TAUSTAMUSIIKKIKORVAUKSISTA

Näillä hinnoilla voi soittaa mm. levyjä ja radiota (koska osa hinnastoista on kuukausi- ja osa vuosihintoja, tässä ne on yhtenäistetty kuukautta kohden)

- taustamusiikki 600 m2 kokoisella kuntosalilla noin 27 euroa kuukaudessa
- taustamusiikki 100 m2 kaupassa noin 15 euroa kuukaudessa
- taustamusiikki 50 paikkaisessa lounasravintolassa noin 16 euroa kuukaudessa
- taustamusiikki alle 30 m2 parturikampaamossa runsas 7 euroa kuukaudessa
- taustamusiikki taksissa 2,83 euroa kuukaudessa

TALLENNUS- JA KÄYTTÖLUPA

- tallennus- ja käyttölupa, jolla saa tallentaa 200 omilta levyiltä tai biisikaupasta hankittua biisiä julkisesti esitettäväksi, maksaa 100 euroa/vuosi eli 8.33 euroa/kk

Lisätietoa: Apulaisjohtaja Leena Pitkänen, puh 040 5018714


Lähettäjä
22.11.2011