Etusivu » Lisää » Q&A » Paljonko korvauksia muusikot, laulajat ja tuottajat saavat

Kuka saa korvauksia ja kuinka paljon?

 

Miten Gramex-korvaukset jaetaan äänitteen tuottajan ja äänitteellä esiintyvien taiteilijoiden kesken?

- Äänitteen tuottaja saa puolet (50%) ja yhtye saa toisen puolen (50%). Koska tuottajia on yleensä yksi ja muusikoita monta, tuottajien korvaukset ovat samassa suhteessa keskimäärin korkeampia kuin muusikoiden korvaukset.


Kuinka suuria korvauksia muusikot saavat?

- Gramexin 2015 maksamien taiteilijakorvausten keskiarvo on 446 euroa vuodessa. Osa saa vähemmän ja osa enemmän, sillä korvaus riippuu siitä, kuinka paljon henkilön esittämiä kappaleita soitetaan eri radiokanavilla ja kopioidaan muuhun kuin yksityiskäyttöön - eli kuinka paljon käyttökorvauksia on tuolle äänitteelle kertynyt.

Kuinka suuria korvauksia tuottajat saavat?

- Musiikin tuottajien keskikorvaus oli vuonna 2015  2940 euroa. Tämä on vain keskiarvo, jonka osa alittaa ja osa ylittää.  Myös tuottajan korvaukset perustuvat siihen, paljonko korvauksia Gramexille kerätty.

Saako levyn taiteellinen studiotuottaja tai studiomiksaaja tekijänoikeuskorvauksia?

- Ei. Tekijänoikeuslain mukaan he eivät kuulu korvauksensaajien joukkoon. Vain esittävillä taiteilijoilla (muusikot, solistit, laulajat, kapellimestari) ja äänitteen taloudellisella tuottajalla on laillinen oikeus tekijänoikeuskorvauksiin.

Entä keikkamuusikot?

- Keikalla soittavat muusikot saavat keikkapalkkion, toisin kuin se säveltäjä, jonka biisejä siellä soitetaan. Siksi Gramex-korvauksia ei kerätä live-keikoista mutta Teostokorvauksia kerätään. Gramex-korvauksia kerätään äänitteiden käytöstä ja niitä saavat ne taiteilijat, joiden ääntä tai soittoa on levylle äänitetty sekä mahdollisesti myös yhtyettä äänitystilanteessa johtanut kapellimestari (jos yhtye on riittävän iso sellaista tarvitakseen). Lisäksi niitä saa äänitteen tuottaja.

Miten jaetaan korvaukset taiteilijoiden kesken?

- Ellei äänitteellä ole erityistä solistia, taiteilijaosuudet jaetaan taiteilijoiden kesken siinä suhteessa kuin heidän suorituksiaan on äänitetty levylle. Jos joku esimerkiksi laulaa levylle päällekkäisäänityksillä kolmiäänisen taustokuoron, hän saa kolme osuutta.

- Jos äänitteelle on ilmoitettu solisti, solisti saa 50 % taiteilijoiden osuudesta. Toinen puolisko taiteilijoiden osuudesta jaetaan siten taitelijoiden kesken, heiltä äänitettyjen suoritusten suhteessa.

- Esimerkki. Yhtyeellä on solisti ja kolme taustamuusikkoa. Kukaan ei soita tai laula useita osuuksia. Jos äänoite saa yhteensä 6000 euroa Gramex-korvauksia ...

  • levyn tuottaja saa puolet eli 3000 euroa
  • toinen 3000 euroa jaetaan taiteilijoiden kesken niin, että solisti saa puolet (1500 euroa) ja loppu jaetaan tasan kolmen taustamuusikon kesken eli kukin 500 euroa
Korvausten jakautuminen taiteilijoiden kesken perustuu äänitteen tuottajan tekemään ilmoitukseen, jossa hän kertoo edellämainitut tiedot.


Perustuuko Gramex-korvausten jakaminen musiikin taiteellisiin arvioihin?
- Ei, se on korvausta käytöstä ja perustuu siihen, kuinka paljon äänitettä on esitetty tai kopioitu. Osaltaan ne perustuvat n tekijänoikeuslakiin, Gramexin edustamien oikeuksien pohjana olevaan Rooman sopimukseen ja näiden pohjalta tehtyyn Gramexin hallituksen hyväksymään tilityssääntöön.
- Musiikillisiin arvioihin perustuvaa tukea jaetaan Gramexin rahoittaman Musiikin edistämiskeskuksen MES:in kautta.

> Palaa kysymysten alkuun