Etusivu » Lisää » Q&A » Mitä musiikin käyttö maksaa ja mistä pitää maksaa

Mikä maksaa ja mikä ei - sekä millaisia hinnat ovat?

Mitä maksaa, jos soittaa levyltä, radiosta, televisiosta ja nauhoilta taustamusiikkia liiketiloissa?

- Tariffimme sovitaan toimialoittain, ja yleensä hinnoittelu menee tilojen koon/asiakaspaikkojen määrän mukaan. Joillakin toimialoilla hinnat ilmoitettaan vuosi- ja osalla kuukausihintoina. Tässä ne on yhtenäistetty vertailun vuoksi yhtä kuukautta kohden (hinnat 6/2015):

- taustamusiikki 600 m2 kokoisella kuntosalilla 29,50 euroa kuukaudessa
- taustamusiikki 100 m2 kaupassa 16,75 euroa kuukaudessa
- taustamusiikki 50 paikkaisessa lounasravintolassa 17,78 euroa kuukaudessa
- taustamusiikki alle 30 m2 parturikampaamossa 7,80 euroa kuukaudessa
- taustamusiikki taksissa tai paikallisbussissa 3 euroa kuukaudessa


Kutsun tuttavani häävastaanotolle, jossa soitetaan äänilevyjä. Tulisiko minun maksaa Gramex-korvauksia?

- Ei. Korvauksia ei tarvitse maksaa yksityisistä kutsuvierastilaisuuksista, kuten häistä, 50-vuotispäivistä, hautajisista jne.

Yritykseni järjestää suljetun myyntitapahtuman, jonne tulee 50 potentiaalista asiakastamme. Meneekö korvaus?

- Kyllä, ansiotoiminnan piiriin luettavat suljetutkin tilat ja tilaisuudet ovat lain erityissäännöksen mukaan korvausten piirissä, jos niissä on riittävästi väkeä. Myös riittävän suurella työpaikalla omalle henkilökunnalle soitettava taustamusiikki (esim. radio) on lain mukaan korvausten piirissä.

Urheilujohtaja-setäni järjestää 60-vuotispäivänsä johdosta avoimen vastaanoton ravintolaan ja ilmoittaa siitä lehdessä. Maksetaanko silloin musiikista Gramex-korvauksia?

- Kyllä. Koska tilaisuus on julkinen eli yleisölle avoin, korvauksia maksetaan.

Meneekö elävän musiikin esittämisestä Gramex-korvauksia?

- Ei mene. Gramex-korvauksia kerätään vain äänitemusiikin esittämisestä. Sensijaan siitä voi mennä ja usein meneekin Teosto-korvaukset.

Meneeko Gramex-korvaus, kun ravintolassamme soi vain radio ja tv?

- Kyllä, sillä lain mukaan korvausta kerätään myös äänitemusiikin välillisestä käytöstä. Tätä on mm. TV:n tai radion kautta tulevassa ohjelmassa olevan musiikin esittäminen yleisötiloissa.
- Korvaus menee itse musiikin käytöstä, jolloin se ei vaikuta, millä tekniikalla musiikki tuodaan tilaan. Jos logiikka olisi päinvastainen, niin esimerkiksi disko vapautuisi korvauksistaan sillä, että soittaisi vain radiosta otettua musiikkia.


Teen taustamusiikki- ja videotallenteita partion, koulujen ja eräiden yritysten käyttöön. Kopioin kaikkiin musiikkia suomalaisilta ja englantilaisilta levyiltä. Meneekö korvaus?

- Kyllä. Niistä kaikista menee korvaus ja kaikkien osalta pitää hankkia lupa sekä Gramexilta että Teostolta. Asiaan ei vaikuta se, onko käyttö liiketoimintaa vai ei. Ainoa mikä merkitsee, on se onko tallenteiden käyttö eli esittäminen julkista vai yksityistä.

Maksetaanko edellämainittujen taustamusiikki- ja videotallenteiden esittämisestä esityskorvaus?

- Äänitteiden esittämisestä menee aina kopiointikorvauksen lisäksi myös esityskorvaus., mutta kuvatallenteiden osalta Gramexin ja Teoston käytännöt erovat toisistaan. Teosto kerää niistäkin esityskorvaukset, mutta Gramex ei. Gramexin osalta niitä saa esittää ilman eri korvausta siinä käyttötarkoituksessa, johon Gramex antoi tallennusluvan. Tästä on kuoitenki yksi poikkeus: musiikkivideo. Musiikkivideon esittämisestä maksetaan esityskorvaukset sekä Teostolle että Gramexille.

Saako biisikaupasta ostettua musiikkia esittää julkisesti - kouluissa, ravintoloissa, kuntosaleissa jne - aivan kuin radio- tai cd-levymusiikkia?

- Tämä riippuu siitä, millä sopimusehdoilla biisit on ostettu. Monet verkossa toimivat biisikaupat myyvät musiikkia sellaisin sopimusehdoin, että musiikkia saa käyttää vain ja ainoastaan yksityisesti. Silloin tarvitset ammattikäyttöön erillisen lisenssin. Esimerkiksi tiskijukka- ja ravintolakäyttöä varten saat sen Gramexista. Tämän lisäksi suoritetaan normaalit esityskorvaukset.


Onko Gramex-korvaus ainoa kustannus, joka levyjen, radion tai muun äänitemusiikin esittämisestä menee?

- Ei, kuten aina korostamme musiikinkäyttöä harkitsevalle yritykselle, äänitemusiikista menee Gramex-korvauksen lisäksi myös Teosto-korvaus. Sen sijaan elävästä musiikista menee pelkästään Teosto-korvaus.

Korottaako Gramex-korvaus levyjen hintoja?

- Ei, sillä levyssä sitä ei ole senttiäkään. Sitä maksetaan vasta silloin, kun levyä esitetään julkisesti radiossa, televisiossa ja yleisötiloissa tai -tilaisuudessa.

Paljonko Gramex itse pitää keräämistään korvauksista?

- Gramex ei pidä itse mitään, vaan korvaushallintokulujen jälkeen kaikki kerätyt rahat menevät kulttuurin hyväksi. Gramexin kustannustehokkuus on alan kansainvälistä kärkeä: noin yhdeksän kymmenesosaa kerätystä rahasta menee eteenpäin ja hallintokulujen nettopidätys eli korvaushallinointikulut vähennettynä sijoitustuotoilla oli 2014 11,2 % korvauksista.

Huom! Muistathan, että taustamusiikkiluvat saat nykyisin www.musiikkiluvat.fi-palvelusta. Sieltä saat myös tuoreet hintatiedot siitä, mitä taustamusiikin käyttö maksaa.

> Palaa kysymysten alkuun