Etusivu » Gramexpress » copy of Hän Li Andersson

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kuuntelee jouluna paljon musiikkia, muttei joulumusiikkia

19.12.2017


Mikä on yleisin tapasi kuunnella musiikkia?

Kuuntelen musiikkia Spotifyn kautta, kuulokkeet kytkettynä kännykkään. Työhöni liittyy paljon kirjoittamista ja matkustamista ja kuuntelen musiikkia käytännössä aina kun olen itsekseni.

Liittyykö johonkin musiikkiin merkittäviä muistoja ?

On lukuisia biisejä, joiden tahdissa olen ihastunut, rakastunut ja eronnut, nauranut ja surrut. Nuoruuteni lempibändi oli Blur, tein muun muassa kotitekoisia bändipaitoja tulostamalla kuvia bändistä paperille, josta sai kuvan silitettyä paitaan.

Entä konserttiin tai muuhun musiikkitapahtumaan?

Ensimmäinen ja ainoa kerta kun olen nähnyt Blurin livenä oli Hyde Parkissa 2009. Matkustin Lontooseen junalla ja ilman rahaa, ja keikka oli täydellinen brittipop-kokemus. Söin harekrishnojen tarjoamat ilmaiset kasvislounaat pysyäkseni hengissä. Tämän vuoden Flow oli myös ikimuistoinen musiikkitapahtuma. Kun aluetta on laajennettu oli tilaa liikkua ja tanssia, ja niin Frank Oceanin kuin Moderatin keikat olivat mahtavia.

Millaisesta musiikista pidät eniten?

Minulla on aika monipuolinen musiikkimaku. Kuuntelen eniten räppiä ja indierockia.

Montako levyä osapuilleen omistat?

Kuulun niihin musiikinkuluttajiin, joiden musiikinkuuntelu on siirtynyt täysin nettiin. CDlevyjä ja vinyyleitäkin on hirveä kasa jossain edelleen, mutta en osaa sanoa miten monta.

Mikä oli ensimmäinen oma levysi?

Ensimmäinen oma levyni oli Cranberriesin levy No need to argue. Se on julkaistu 1994, eli olen ollut seitsemän. Se oli ensimmäinen levy, jonka omilla rahoillani ostin itselleni. Olin tykästynyt erityisesti Zombie-biisiin, mutta olen siinä mielessä ylpeä nuoresta itsestäni, että bändiä hyvin voi kuunnella edelleen.

Onko musiikkimakusi muuttunut?
Se on aina ollut monipuolinen, mutta teiniiän pahimmat diskojumputukset ovat onneksi jääneet pois.

Mitä kansallinen kulttuuri sinulle merkitsee?

Se merkitsee Suomessa tehtyä taidetta ja kulttuuria. Kukoistaakseen taide ja kulttuuri tarvitsevat sekä siihen myötämielisesti suhtautuvan yhteiskunnan, joka haluaa edistää sen näkyvyyttä ja yhteiskunnallista asemaa, että yhteiskunnallisia rakenteita, jotka mahdollistavat taiteen tekemisen ammattilaisille ja mahdollisuuden arrastaa meille muille.

Millainen tekijänoikeussuoja on mielestäsi hyväksi kulttuurille?

Sellainen, joka takaa tekijälle hänelle kuuluvan hyödyn hänen tekemästään työstään, mutta joka ei liiaksi rajoitta taiteentekijöiden mahdollisuuksia lainata, inspiroida ja tehdä uutta.

Mikä on musiikin rooli omassa joulun vietossanne?

Koska musiikki on vahvasti läsnä aina vapaaajalla, on musiikki vahvasti läsnä myös jouluna. En kuitenkaan kuuntele joulumusiikkia, joka yleensä on aika kauheaa.


LI ANDERSSON Syntyi 1987 Turussa. Koulutus Valtiotieteiden kandidaatti 2010 Åbo Akademi. Ura Finlands Svenska Skolungdomsförbundin pääsihteeri 2006–2007, Vasemmistonuorten puheenjohtaja 2011–2015 , kansanedustaja 2015–, Vasemmistoliiton puheenjohtaja 2016–, Eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsen. Harrastukset Keikoilla käyminen, matkustaminen ja ihmisiin tutustuminen.

TEKSTI: LAURI KAIRA JA KUVA: NICK TULINEN

> Gramexpress pääsivulle