HAE

Tekijänoikeus on luovan talouden perusta

Yksikään kirja, taulu tai laulu ei synny ilman, että  joku ihminen tekee sen. Tämän työn tulosta sanotaan teokseksi ja tekijä saa siihen tekijänoikeuden. Tekijänoikeus muistuttaa omistusoikeutta ja nauttii Suomessa perustuslain suojaa.

Tekijänoikeus antaa tekijälle oikeuden määrätä luovan työnsä tuloksista. Ilman tekijän lupaa teosta ei saa hyödyntää esimerkiksi yritystoiminnassa. Tällä perusteella tekijä voi pyytää käytöstä korvauksen. Tämä on taiteilijoille tärkeää, koska valtaosalla heistä ei ole kuukausipalkkaa. He saavat tuloja sen mukaan, paljonko heidän töitään esitetään, myydään ja käytetään. Heidän tulonsa perustuvat tekijänoikeuteen.

Luovan alan talous on pitkälti käyttöoikeuksien kauppaa. Taiteilijat myyvät teoksiinsa eri laajuisia käyttöoikeuksia yrityksille ja kuluttajille.  Sarjakuvapiirtäjä voi myydä kirjakustantajalle oikeuden tehdä sarjakuvakirjan, elokuvayhtiölle luvan tehdä siitä tv-animaatio, paitatehtailijalle oikeuden käyttää hahmojaan T-paidoissa jne. Näistä pienistä siivuista taiteilijan leipä koostuu.

Myös luovan alan yritysten tulot perustuvat tekijänoikeuteen. Ne tuottavat sisältöjä ja myyvät niitä sisältäviä tallenteita, kuten levyjä, pelejä ja elokuvia.

Näiden tuotteiden hinta perustuu pitkälti käyttöoikeuksien laajuteen. Siksi Sinä saat ostaa suositun elokuvan parilla kympillä kotona katsottavaksi, mutta elokuvateatteri maksaa saman elokuvan esitysoikeuksista  enemmän.

Joillakin aloilla on tekijänoikeusjärjestöjä, joilta voi ostaa tarvitsemiaan käyttöoikeuksia.  Gramex on yksi näistä. Jos haluaa esimerkiksi esittää kuluttajahintaan ostettua äänilevyä radiossa, tähän tarvittavat lisä-oikeudet saa ostaa Gramexilta ja Teostolta.  Järjestöt tilittävät saamansa rahat sitten niille, joiden levyjä käytetään ja soitetaan.


Tekijänoikeus antaa tekijälle vapauden valita, kuinka tätä perustuslain suojaamaa oikeuttaan käyttää. Mahdollisuuksia on monia. Ammattilaiset  yleensä myyvät työnsä tuloksia  suoraan tai tekijänoikeusjärjestöjen kautta  ansaitakseen sillä elantonsa. Harrastajat  sensijaan saattavat haluta lahjoittaa niiden käyttöoikeuksia, esimerkiksi Creative Commons-lisenssin avulla.

Myös yrityksillä on yrittämisen vapauteen kuuluva oikeus valita, mitä laillisia liiketoimintamalleja käyttää. Tekijänoikeus luo vain raamit, ihmiset tekevät valinnat.

>> Lue tarkemmin tekijänoikeudesta