HAE

Musiikkivideoiden julkinen esittäminen

Jos esität musiikkivideoita tms. kuvallisia musiikkitallenteita (DVD) tai television musiikkivideokanavan ohjelmaa, sinun tulee hankkia tähän lupa. Tästä laskutetaan normaalin Gramex-korvauksen sijaan  musiikkivideokorvaus.

Saat  Gramexilta esitysluvan musiikkivideoiden ja niitä sisältävän tv-ohjelman esittämiseen mm. diskoissa, hotelleissa, ravintoloissa, kaupoissa, palveluyrityksissä sekä liikennevälineissä. Muiden elokuvien ja videoiden esityslupia meillä ei ole oikeutta myydä.

Lisätietoja

  • Musiikkivideoiden esittämiseen tarvitaan lupa
  • Lupa tarvitaan, esitettiinpä musiikkivideioita omalta DVD:ltä tai televisiolähetystä näyttämällä.  Musiikkivideon "välitön" ja "välillinen esittäminen" ovat samassa asemassa.  Luvantarve koskee siis myös videoita sisältävän televisiolähetyksen (esim. MTV-musiikkikanava) pysyväisluonteista julkista esittämistä. Äänitteitä koskeva normaali Gramex sopimus oikeuttaa esittämään näitä kanavia korkeintaan satunnaisesti. 
  • Musiikkivideo on lain silmissä elokuvateos.
  • Sen käytöstä menee korvaus useammalle taholle kuin pelkästä musiikin esittämisestä. Musiikkivideokorvauksia kerätään Suomessa sekä musiikkivideon tuottajille että  - Suomessa äänitettyjen  ja ETA-maissa kuvattujen musiikkivideoiden osalta - myös videolla esiintyville muusikoille.
  • TV-yhtiöille Gramexin lupa ei yksin riitä
  • Gramex hoitaa lupa-asiat muusikoiden osalta opetusministeriön nimeänä järjestönä. Tämä koskee sekä julkista esittämistä (kaupat, ravintolat, asiakastilat jne.) että myös TV-käyttöä. TV-ohjelmakäyttöön Gramexista saatava lupa ei kuitenkaan yksin riitä. Gramex hoitaa luvat ääni- ja kuvatallennetuottajia edustavan Musiikkituottajat ry:n valtuuttamana julkiseen esittämiseen (kaupat, ravintolat, asiakastilat jne) mutta TV-käyttöä tuottajien puolesta oikeuden myy Musiikkituottajat IFPI Finland ry.
  • Milloin maksetaan sekä musiikkivideoiden että musiikin esityskorvaus
  • Jos käyttää sekä musiikkivideoita että äänitemusiikkia tai vahvistaa musiikkivideon ääntä erillisillä kaiuttimilla (enemmän kuin 2 kpl), tulee maksaa korvaukset molemmista. Äänitemusiikin tariffit ao. sivulla.


Jos on kysyttävää, me palvelemme Sinua: yhteystiedot.