HAE
Musiikin käyttöluvat » Monta tapaa kehittää asiakasviihtyvyyttä

Monta käyttää tausta- ja tanssimusiikkia

Gramexin sopimukset tarjoavat monta tapaa käyttää musiikkia ja musiikkivideoita asiakkaittesi, vieraittesi ja ylesösi viihdyttämiseen.

Viihdyttäisitkö taustamusiikilla?

Kun äänitemusiikkia esitetään yleisölle avoimissa tiloissa tai tilaisuuksissa, siitä maksetaan aina esityskorvaus.

Soittotekniikka ei vaikuta siihen, meneekö esityskorvaus.  Tarvitset Gramex-sopimuksen, soipa musiikki siten radiosta, äänilevyltä, tietokoneelta, nauhalta tai miltä muulta laitteelta tahansa.

Gramexilla on esityssopimuksia erilaisia esitystapoja varten: esimerkiksi puhelimen jonotusmusiikille ja vain omien työntekijöiden iloksi soitettavalle työpaikkamusiikille.

Tallentaisitko taustanauhoitteet?

Haluaisitko tehdä tiloihisi ikioman äänimaiseman lempimusiikistasi? Gramexin tallennussopimuksella voit käyttää siinä sekä omia levyjäsi että myös biisikaupoista ostettua musiikkia.

Musiikin tallentaminen julkista esittämistä varten edellyttää aina luvan hankkimista. Laki sallii kopioinnin lupaa pyytämättä vain yksityiskäyttöön. Musiikin kopiointi esimerkiksi ravintolan tai työpaikan taustamusiikiksi tai opetuskäyttöön ei ole yksityiskäyttöä.

Gramexin tallennussopimus antaa oikeuden käyttää myös biisikaupoista ostettua musiikkia, vaikka niiden ehdoissa yleensä sallitaan ainoastaan yksityinen kuluttajakäyttö.

Biisikaupoisa pystyy helposti hankkimaan sopivan musiikkikoosteen vaikkapa ravintolan taustamusiikiksi. Gramexin tallennussopimus antaa siihenkin mahdollisuuden.

Musiikkivideo tuo tähdet paikalle

Musiikkivideo on uusi tapa luoda tunnelmaa. Se tuo tähdet silminnähden paikalle.

Musiikkivideoiden ja musiikki-TV:n ohjelmien esittämiseen tarvitaan oma musiikkivideosopimus.  Saat tällaisen sopimuksen Gramexilta.

Miksi kuvaan tarvitaan eri sopimus kuin pelkkään ääneen? Vastaus on yksinkertainen. Musiikkivideot ovat lain silmissä elokuvateoksia. Siksi niistä kerätään korvauksia eri tahoille kuin pelkän musiikin esittämisestä. Osa korvauksista menee videon tuottajalle (esim. elokuvatuotantoyhtiölle) ja osa kotimaisille muusikoille.

Järjestäisitkö juhlat?

Samat säännöt koskevat myös yksittäisiä tilaisuuksia ja tapahtumia. Järjestitpä sitten iltamat, diskon, urheilutapahtuman tai yrityksen kesäjuhlat, saat niitä varten sopimuksen Gramexilta.

Kun laki edellyttää korvausta tai käyttölupaa, Gramex auttaa sen hoitamisessa. Musiikin käyttäjän olisi vaikeaa hoitaa sopimus- ja korvausasiat erikseen jokaisen muusikon ja tuottajan kanssa.

Siksi on perustettu tekijänoikeusjärjestö Gramex toimimaan linkkinä korvausten maksajien ja saajien välissä.  Käytitpä musiikkia omissa tiloissasi tai tilaisuudessasi, muista myös hoitaa lupa-asiat kuntoon Teoston kanssa.