HAE

Mihin tallennuslupa Gramexilta

Gramex myöntää lupia äänitteiden kopiointiin julkista esityskäyttöä varten.  Gramexilta ei saa lupia siihen, että tekee tallenteita jaettavaksi tai myytäväksi.

Gramexin myöntämällä luvalla saa kopioida tavanomaisia, kuluttajille myytäviä äänitteitä ja biisikauppojen biisejä.  Gramex ei sensijaan myönnä lupia ammattikäyttöön valmistettujen tallenteiden, kuten esimerkiksi ravintolakaraoke-tallenteiden kopiointiin.  Tällaiset erottaa normaaleista kuluttajatuotteista usein jo hintansa puolesta.

Gramexilta ostettu tallennuslupa on varsin kattava, kun musiikkia tallennetaan sellaisenaan soitettavaksi esimerkiksi ravintoloissa, kaupoissa, diskoissa, asiakastiloissa tai tapahtumissa.

Tilanne on toinen silloin, jos tehdään äänimainoksia, tv-mainoksia tai -sarjoja,  elokuvia tai netissä  levitettäviä av-tuotantoja. Monista tällaisista käyttötavoista muusikot ja levytuottajat tahtovat päättää itse.  Silloin lupia ei saa Gramexista, vaan ne pitää hankkia suoraan levy-yhtiöiltä ja taiteilijoilta. Näet pääsäännöt alta klikkaamalla ja tarkemmat  av-tuotantojen  rajoitukset näet tästä.

 • Millaiseen käyttöön Gramex ei myönnä lupia?
 • Gramex ei myönnä lupaa äänitteiden kopioimiseen tallenteille, jotka on tarkoitettu:
  - myyntiin tai ilmaisjakeluun suoraan kuluttajille
  - vuokrattaviksi kuluttajille
  - mainosmusiikiksi ja yritysten tuotemarkkinointiin
  - tunnusmusiikiksi (esim. tv-sarjat)
  - elokuvateatterilevitykseen
  - av-tuotantoihin internetissä
  - mobiilikäyttöön
  - ohjelmapuffeihin tv:ssä (silloin kun mainoksen luonteinen)
  - mediataideteoksiin

  Edellämainittuihin käyttöihin kopiointilupa pitää hankkia suoraan kopioitavan äänitteen tuottajalta ja äänitteellä esiintyviltä taiteilijoilta. Kotimaisen musiikin osalta käänny taiteilijoiden lupien saamiseksi käännyttävä Suomen Muusikkojen Liitto ry:n puoleen.

  Lisäksi on hyvä tietää seuraava:

  - Gramex ei lisensioi ns. tilausmusiikkia av-tuotantoihin. Tilausmusiikki on säveltäjältä ja muusikoilta tiettyyn produktioon tilattua musiikkia. Tilausmusiikista sovitaan suoraan tekijöiden (Teosto) ja muusikoiden kanssa.

  - Gramexin lupa ei koskaan oikeuta ilman oikeudenhaltijoiden lupaa valmistettujen äänitteiden, ns. piraattiäänitteiden kopioimiseen.

  - Gramexin myöntämä lupa ei oikeuta internetissä olevien luvattomien äänitetiedostojen kopioimiseen eikä musiikin nauhoittamiseen radiosta tai televisiosta.
 • Mihin käyttöön Gramex myöntää äänitteen kopiointiluvan?
 • Gramex myöntää esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien puolesta luvan äänitteiden kopioimiseen tallenteille, joita käytetään yksinomaan radio- tai televisiolähetyksissä tai muussa julkisessa esittämisessä, kuten mm. messuilla, liikennevälineissä, ravintoloissa, opetustoiminnassa, yrityksissä, kuntosaleilla tai tanssikouluissa.  Gramexin luvalla valmistettuja tallenteita on lupa käyttää mm. seuraavissa yhteyksissä:

  -radio ja televisiolähetykset
  -elokuvafestivaaleilla (lyhytelokuvat) Suomessa ja ETA-alueella. (ETAn ulkopuolisesta käytöstä kysy Gramexista Heidi Wilska-Jämséniltä.)
  -messut, näyttelyt yms.
  -muotinäytökset
  -huvitilaisuudet, esim. tanssien väliaikamusiikki
  -ravintolat ja diskot, tausta- ja tanssimusiikki
  -kauppa- ja palveluelinkeino
  -liikennevälineet, esim. linja-autot ja laivat
  -konsertit ja teatterit, esim. väliaikamusiikki
  -urheilu ja liikunta, esim. aerobic, jazz-tanssi, urheilukilpailut, liikuntahallit, yms.
  -opetus, esim. erilaiset koulut ja kurssit
  -muu esitystoiminta: kokoukset, juhlat yms.