HAE

Osta tallennuslupa äänitteen kopioimista ja tallentamista varten

Kun kopioit äänitemusiikkia julkisesti esitettäväksi, tarvitset siihen tallennusluvan. Tämä koskee myös kuluttajille suunnatuista Internetin biisikaupoista ostettua musiikkia.   Gramexilla  on kolme tallennuslisenssiä. Katso, mikä on sinulle edullisin: 

  Yleiset tallennuslisenssit

Osta tallennuslupa ylläolevien linkkien kautta,  soita  Musiikkiluvat.fi asiakaspalveluun ( puh  030 670 5030)  tai ota yhteyttä kopiointi- ja tallennuslupien yhteyslomakkeella.

Jos olet DJ, tutustu  Teoston ja Gramexin yhteiseen DJ-tallennuslisenssiin  tästä.

Gramexin lupa

Gramexin lupa oikeuttaa kopioimaan äänitteitä julkista esittämistä varten,  siis esitettäväksi läsnä olevalle yleisölle esimerkiksi tausta- tai tanssimusiikkina. Tätä on olemassa olevan äänitteen (esim. biisi tai cd-levy) kopioiminen esimerkiksi muistitikulle, kännykälle,  tietokoneelle. tai tallennettavalle CD-levylle. 

Jos tahdot esittää  julkisesti aiemmin yksityiskäyttöösi kopioimaasi musiikkia, lupamme mahdollistaa myös sen, kunhan hankit tallennusluvan ennen esittämistä.

Kopiointilupa astuu voimaan,  kun kopiointikorvaus on maksettu. Piraattien kopiointiin lupa ei oikeuta eli  lähteen pitää olla laillinen. Lisäksi tarvitset Teoston luvan.

TV-ohjelmien, elokuvien ja yritysvideoiden tuotantoon tarvittavia tuotantolupia käsitellään eri paikassa eli kopiointi av-tuotannossa. Siellä on omat sopimuksensa.

Klikkaa alta lisätietoja

 • Kopiointi yksityiskäyttöön eri juttu
 • Kopiointi omaan yksityiskäyttöön - esimerkiksi kuunneltavaksi oma kännykän nappikuulokkeilla - ei vaadi Gramexin lupaa. Sensijaan kopiointi julkista esittämistä varten vaatii luvan. Esimerkiksi harrastekerhojen,  yritysten, työpaikkojen ja oppilaitosten käyttö ei ole yksityiskäyttöä.

  Jos kopioit yksityiseen käyttöösi, muista että lähteen pitää olla laillinen, kopiointia ei saa antaa ulkopuolisen tehtäväksi. Kopiointi Internet-sivuille ei ole yksityistä käyttöä.

  Jos tahdot esittää  julkisesti aiemmin yksityiskäyttöösi kopioimaasi musiikkia, lupamme mahdollistaa myös sen, kunhan hankit sen ennen esittämistä.
 • Mitä on julkinen esittäminen
 • Julkisella esittämisellä tarkoitetaan äänitteiden soittamista yleisölle avoimissa tiloissa tai tilaisuuksissa - esimerkiksi ravintoloissa, diskoissa, liikennevälineissä, kaupoissa, kuntosaleilla, oppilaitoksissa, yrityksissä, harrastekerhoissa, tanssikouluissa, messuilla tai radio- ja televisiolähetyksissä.
 • Rajoitukset - Gramexilta ei saa lupaa kaikenlaiseen kopiointiin
 • Taiteilijat ja tuottajat ovat pidättäneet itsellänsä vallan määrätä suoraan tietyistä asioista. Silloin lupa pitää hakea suoraan heiltä. Rajoituksia on eniten av-tuotantojen ja Internetin puolella, tausta- ja tanssimusiikki-käyttöön niitä on vähemmän. Lue lisää tästä
 • Esittämiseen eri sopimus.
 • Gramexin kopiointilupa ei sisällä korvausta julkisesta esittämisestä.  Tarvitset siis kaksi sopimusta -  sekä  tallennussopimuksen ja että esityssopimuksen. AV-tuotantoja  kuten esimerkiksi elokuvia tehtäessä säännöt ovat kuitenkin erilaiset. Niistä kerrotaan kyseisellä osastolla.
 • Myös kuluttajille suunnatun biisikaupan musiikkiin tarvitaan lupa
 • Useimmat Internetissä toimivat biisikaupat myyvät musiikkia sellaisin sopimusehdoin, että sitä saa käyttää vain yksityisesti. Niistä ostettua musiikkia ei siis saa esittää julkisesti, vaikka maksaisi esityskorvauksen. Ongelma poistuu sillä, että hankkii Gramexilta musiikin tallennusluvan.  Biisien tallentamiseen riittää siis sama lupa, tallensipa niitä CD-levyiltä tai kuluttajakäyttöön myyvistä biisikaupoista. Tämän lisäksi suoritetaan normaalit esityskorvaukset.
 • Mikä on äänite?
 • Äänite on mitä tahansa ääntä sisältävä tallenne tai tiedosto, kuten mm. cd-levy, minidisc, c-kasetti, lp-levy, ääninauha tai esimerkiksi tietokoneen muistissa tai USB-tikulla oleva äänitiedosto.
 • Oikeuttaa kopiosuojauksen kiertämiseen
 • Joissakin äänitteissä voi olla ns. tehokas kopiointisuojaus, jonka kiertämisen Tekijänoikeuslain 50 §:ssä olevan säännös kieltää. Gramexista ostettu kopiointilupa kuitenkin oikeuttaa kiertämään tällaisen suojauksen luvan mukaisen käytön mahdollistamiseksi.