HAE
Musiikin käyttöluvat » Tausta- ja tanssimusiikki ja tapahtumat » Lisätietoa tausta- ja tanssimusiikista

Äänitemusiikin julkinen esittäminen

Tekijänoikeuslain perusteella äänitteellä esiintyville taiteilijoille ja äänitteen tuottajalle on maksettava korvaus, kun äänitemusiikkia esitetään julkisesti.

Vuodesta 1961 alkaen korvauksia on maksettu äänitteiden käyttämisestä radio- ja TV-lähetyksissä. Vuonna 1991 maksun piiriin tuli muu julkinen esittäminen (esimerkiksi ravintolat ja liiketilat). 

Vuodesta 1995 alkaen korvausvelvolliseksi tuli myös sellainen musiikin käyttö, joka ei tapahdu ansiotarkoituksessa - esimerkiksi julkisyhteisöjen, koulujen, urheiluseurojen ja muiden voittoa tavoittelemattomien tahojen äänitemusiikin käyttö. 

Mitä on julkinen esittäminen?

Julkista esittämistä on äänitemusiikin soittaminen yleisölle avoimissa tiloissa tai tilaisuuksissa. Korvaus maksetaan musiikin esittämisestä esim. ravintoloissa, kauppaliikkeissä, liikennevälineissä, kampaamoissa ja erilaisissa yleisötilaisuuksissa. Korvauksen alaista on myös ilman ansiotarkoitusta tapahtuva käyttö.

Soittotekniikka ei vaikuta korvausvelvollisuuteen. Äänitemusiikkia voidaan esittää esimerkiksi radiosta, televisiosta, cd- tai kasettisoittimelta ja tietokoneelta. Korvaus menee kaikesta äänitemusiikin esittämisestä musiikin lähteestä riippumatta.

Merkitystä korvausvelvollisuuteen ei ole myöskään sillä, montako kuulijaa esitys kerrallaan saa; kyse voi olla kymmeniätuhansia keräävästä massatilaisuudesta tai yksittäisestä lääkärin vastaanottotilasta. Tällaiset asiat on kuitenkin  huomioitu hinnastoissa.

Musiikkivideoista oma sopimus

Normaali julkisen esittämisen hinnasto ei kata musiikkivideoiden esittämistä. Ne ovat juridisesti elokuvateoksia, joiden esittämisestä menee erillinen korvaus. Laki  vaatii hankkimaan siihen luvan videon tuottajalta sekä suorittamaan korvauksen tuottajan lisäksi myös kotimaisille esittäjille. Voit hoitaa kaikki bnämä asiat keskitetysti Gramexin kautta.

Äänitteiden tallentaminen

Äänitteen tallentaminen vaatii oman lupansa.  Jos äänitteitä kopioidaan julkista esittämistä varten - esimerkiksi tietokoneelle, nauhalle tai levykkeelle - siitä menee erillinen kopiointikorvaus.

Biisikaupasta ostetun musiikin esittäminen

Monet verkossa toimivat biisikaupat myyvät musiikkia sellaisin sopimusehdoin, ettei musiikkia saa käyttää ammattikäytössä vaan vain yksityisesti. Silloin tarvitset ammattikäyttöön erillisen lisenssin.  Tämän lisäksi suoritetaan normaalit esityskorvaukset