Etusivu » Lisää » Q & A » Teoston esittely

Mitä eroa on Gramexilla ja Teostolla?

Mikä on Teosto?

- Tekijänoikeuskorvauksia kerää ja musiikin käyttölupia myöntää Gramexin lisäksi myös Teosto. Ne ovat molemmat tekijänoikeusjärjestöjä, jotka toimivat palvelevina linkkeinä edustamiensa tahojen puolesta.

Miten Teosto eroaa Gramexista?

- Gramex edustaa äänilevyllä tai muulla äänitteellä esiintyviä muusikkoja, laulajia, kapellimestareita ja äänitteiden tuottajia.  Teosto taas edustaa säveltäjiä, sovittajia, sanoittajia ja musiikin kustantajia.

Mitä tästä erosta seuraa?

- Tästä seuraa se käytännön ero, että Gramex-korvauksia kerätään vain äänitteiden ja musiikkivideoiden käytöstä, mutta Teosto-korvauksia kerätään niiden lisäksi myös elävän musiikin käytöstä.

Miksi live-konsertista maksetaan Teosto-korvaukset mutta ei Gramex-korvauksia?

- Live-konsertissa esiintyvä muusikko saa keikkapalkkion suoraan.  Siksi Gramexia ei siinä välissä tarvita.  Säveltäjää ja sanoittaja ei saa keikkapalkkiota, joten heille kerätään livekeikoista Teosto-korvaukset.

- Jos konsertin väliajalla soitetaan äänitemusiikkia (esim. levyä, radiota, tietokoneelta tms), siitä muusikollekin kerätään Gramex-korvauksia.

Tarvitaanko aina myös Teosto-luvat?

- Nykymusiikista puhuttaessa Gramex-sopimuksen rinnalla tarvitaan käytännössä aina myös Teosto-sopimus. Toisin on silloin kun äänitteellä ei ole sävelteoksia (luonnonääni-levy, äänikirja tms.)  sekä niin vanhalla äänitemusiikilla, että sen kaikkien tekijöiden oikeudet ovat rauenneet. Tekijän suoja-aika on  70 vuotta tekijän kuolinvuodesta.

Muista aina hoitaa myös Teosto-sopimukset.

 

Linkki Teoston kotisivulle.